Ak sa vo filme Vikingovia Herger Veselý smial a Ahmed ibn Fadlán čudoval, že niekto dokáže vyťažiť alkoholický nápoj aj z medu, tak Rusi túto pomyselnú latku v umení kvasiť ešte prekonali a vyrábajú bublinkový nápoj aj z chleba. Volajú ho jednoducho kvas.

 

Obsah alkoholu v kvase nie je taký vysoký ako v medovine, je to niečo medzi burčiakom a nealkoholickým pivom, ale dá sa zvýšiť pridaním cukru. V predávaných kvasoch je obsah alkoholu okolo jedného percenta, no tie sú dosť sladké.

Kvas je v Rusku a viacerých ďalších postsovietskych republikách mimoriadne populárny. Predáva sa na uliciach dodnes a jeho konzumácia sa v istých kruhoch dokonca považuje za prejav vlastenectva.

Chuť prekvasiť všetko na svete ani vyjadrenie vlasteneckého cítenia nemusí byť hlavným motívom na pitie ruskej koly. U mňa boli na prvom mieste zdravotné dôvody. Kvas obsahuje okrem iných látok vitamíny skupiny B, vitamín E,vápnik a horčík. Najdôležitejšie pre mňa je, že kvas je živý nápoj. Bublinky mu dodávajú kvasné baktérie - v našom prípade obyčajné droždie. Neobsahuje žiadne konzervačné látky a chémiu. Pomáha to na trávenie.

Ako na to

Bude ti stačiť pol kila chleba (najlepšie ražného), za 1,17 eura, 100 gramov cukru za 6 centov a  kocka droždia za 13 centov. A nejaké štyri litre teplej vody. Náklady teda približne 1,3 eura.

Najskôr usuš ražný chlieb. Ak máš doma usušený “odpadový” chlieb, môžeš použiť aj ten. Len pozor na penicilínové kultúry. Nie sú žiadané.

Zohrej štyri litre vody do varu a zapar ňou chlieb vo vhodnej nádobe. Nechaj to lúhovať asi šesť hodín.

 

Po šiestich hodinách chlieb vyber (ja ho lovím sitom). Vo vlažnej vode rozmiešaj kvasnice a 100 gramov cukru. Doplň to do vylúhovanej tekutiny a nechaj zasa 12 hodín stáť na teplom mieste - stačí aj parapetná doska. Kvas bude pomaly pracovať a bublinkovať, asi ako kola v pohári.

Vykvasený napoj pred fľaškovaním. Do každej fľašky dávam hrsť hrozienok a trochu citróna. Zdroj: Jozef Šebest

Cez jemné sito alebo plienku (čistú) prelej kvas do fľašiek. Doplň hrozienka, mätu, citrón, karamel, ďalší cukor, čo ti napadne a čo ti chutí.

Po nafľaškovaní musí kvas ešte asi dva dni zrieť na chladnom mieste. Niekto používa chladničku, ja špajzu. Krása kvasu je v tom, že môžeš experimentovať. Ja mám rád planý, ale ak ti taký nechutí, môžeš pocukrovať, prípadne pridať iné prísady. Neboj sa pripraviť si nápoj podľa svojej chuti.

Prírodný nápoj. Nevyzerá zle, však? Zdroj: Jozef Šebest

Na zdarovie!