Postup

1. krok

Cibuľu očistíme a nadrobno nakrájame. Mrkvu očistíme, umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Štyri najmenšie mrkvy si necháme, aby sme ich uvarili a ozdobili nimi polievku na tanieri.

2. krok

V hrnci zohrejeme maslo a cibuľu na ňom do zlatista orestujeme. Pridáme mrkvu, ktorú opekáme asi 2 minúty. Zeleninu zalejeme litrom vody a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme asi 20 minút alebo dovtedy, kým mrkva nie je mäkká.

3. krok

Zároveň samostatne uvaríme aj odložené mrkvy prekrojené na polovicu aj s krátkou vňaťou, ktoré použijeme na ozdobenie polievky.

4. krok

Mrkvovú polievku necháme mierne vychladnúť a v kuchynskom robote ju rozmixujeme. Prelejeme späť do hrnca, pridáme med, soľ, mleté čierne korenie a nastrúhaný muškátový oriešok. Podľa potreby prehrejeme.

5. krok

Počas varenia polievky pripravíme chlebové krutóny: Chlieb nakrájame na kocky, pokvapkáme olivovým olejom a dáme na plechu zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °C do chrumkava.

6. krok

Mrkvovú polievku rozdelíme do tanierov. Ozdobíme celými uvarenými mrkvami, chlebovými krutónmi a posekanou petržlenovou vňaťou. Aby petržlenová vňať nestratila svoju chuť.