Panvička z bravčového bôčika a zemiakov
30. 1. 2021
Panvička z bravčového bôčika a zemiakových štvrtiek: Chlapácke jedlo na víkend
Čas prípravy: 12 min.
Porcie: 5
Obtiažnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
-
2 kg bravčového bôčika
-
1 lyžica rasce
-
pol lyžica celého čierneho korenia
-
štvrť lyžica anízu
-
1 lyžica mletej červenej papriky
-
4 ks strúčiky cesnaku
-
2 ks cibule
-
1 ks bobkový list
-
1 ks soľ
-
1 ks bravčová masť
Na glazúru:
-
1 ks rovnaké množstvo tekutého medu a vody
-
2-3 ks klinčeky
Na prílohu:
-
1 ks rôzna zelenina nakrájaná na väčšie kúsky (mrkva, petržlen, kvaka, cvikla)
-
1 ks šalátové zemiaky
-
1 ks chren
-
1 ks soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. krok
Narežte do bôčika zo strany kože plytké zárezy v tvare mriežky. Mäso riadne nasoľte.
2. krok
Na suchej panvici opražte celú rascu s celým čiernym korením a anízom, dajte ich do mažiara s mletou červenou paprikou a 2 cesnakmi a podrvte na jemnú kašu. Poriadne ju votrite do bôčika a nechajte ho na chladnom mieste do druhého dňa.
3. krok
Na druhý deň mäso jemne osušte kuchynskou papierovou utierkou a osmažte ho na masti z oboch strán. Do hrnca pridajte polovice cibule, bobkový list a dva zvyšné strúčiky cesnaku. Podlejte pohárom vody, hrniec prikryte hliníkovou fóliou a pokrievkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 130 °C na 2-3 hodiny. V polovici dusenia mäso otočte.
4. krok
Pripravte glazúru: Med povarte s vodou a klinčekmi do konzistencie glazúry, odstavte a nechajte bokom.
5. krok
Na posledných 40 minút do hrnca s mäsom vložte zeleninu a zemiaky nakrájané na štvrtky. Posledných 15 minút pečenia hrniec odkryte, zvýšte teplotu na 220 °C, otočte mäso kožou nahor a so zeleninou zapečte. Ku koncu ešte potrite mäso prevareným medom. Bôčik podávajte so zeleninou a s chrenom.