Koložvárska kapusta
22. 11. 2020
Koložvárska kapusta
Suroviny
Potrebujeme:
-
700 g mletého bravčového mäsa
-
2-3 ks cibule
-
3 ks strúčiky cesnaku
-
1 ks mletá rasca
-
1 ks mletá sladká paprika
-
1 ks bobkový list
-
1 ks voda alebo vývar
-
1 kg kvasenej kapusty
-
250 g guľatozrnnej ryže
-
3 ks jemne pikantné klobásy
-
200 ml kyslej smotany
-
200 ml smotany na šľahanie
-
1 ks soľ, mleté čierne korenie
-
1 ks masť
-
1 ks olej
Postup
1. krok
Pripravte mäso: Na masti osmažte polovicu nasekanej cibule, pridajte prelisovaný cesnak a mletú rascu a mletú červenú papriku a po chvíli aj mleté bravčové mäso. Všetko spolu osmažte, pridajte soľ, mleté korenie a bobkový list a podlejte vodou alebo vývarom. Prikryté duste do zmäknutia.
2. krok
Pripravte kapustu: Kapustu prepláchnite (ak treba) a nakrájajte na menšie kúsky. Na masti osmažte zvyšnú cibuľu, pridajte rascu, mletú červenú papriku, kapustu a, keď treba, trochu vody. Prikryté duste do zmäknutia.
3. krok
Pripravte ryžu: Ryžu prepláchnite pod studenou vodou a predvarte v 300 ml osolenej vody.
4. krok
Zapekaciu formu 30 x 20 cm vymažte olejom a postupne po vrstvách ukladajte: tretinu kyslej kapusty, polovicu uduseného mäsa, polovicu klobások nakrájaných na kolieska a ďalšiu tretinu kyslej kapusty. 5
5. krok
Zamiešajte spolu kyslú smotanu so smotanou na šľahanie. Na vrstvu kyslej kapusty nalejte polovicu tejto zmesi a navrstvite na ňu všetku predvarenú ryžu.
6. krok
Na ryžu rozložte zvyšné mleté mäso, kolieska klobások a kyslú kapustu. Všetko znova zalejte vymiešanou smotanou. Dajte piecť do rúry na 180 °C na 40-50 minút.