Rebierko z medveďa na víne
Rebierko z medveďa na víne
Ingrediencie
- 1,5 kg medvedieho chrbta, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, olej, 2 mrkvy, polovicu zeleru, 1 cibuľu, 1 lyžičku cukru, 1 lyžicu rajčiakového pretlaku, 2 dl červeného vína, 2 dl hovädzieho vývaru, bobkový list, 1 lyžicu masla, 1 lyžičku hladkej múky, 1 lyžičku medu, 2 citróny, 50 g jarabinového kompótu, 50 g mandlí.
Postup
Krok 1
Očistený, odblanený, umytý a osušený chrbát z medveďa sa rozsekne pozdĺž, odseknú sa výčnelky chrbtových kostí a nakrájajú rebierka s hmotnosťou 260 g na porciu. Nakrájané rebierka sa zľahka naklepú, osolia, okorenia a rýchlo opečú z obidvoch strán. Do oleja po opekaní sa vloží na plátky nakrájaná koreňová zelenina, opraží dozlata, pridá sa nadrobno nakrájaná cibuľa, cukor a spolu sa za stáleho miešania opražia dohneda. Do zeleniny sa pridá rajčiakový pretlak, mierne sa opraží, zaleje časťou červeného vína a povarí. Do základu sa vložia opečené rebierka, bobkový list a pod pokrývkou sa za občasného miešania a podlievania vínom a vývarom dusia domäkka. Mäkké mäso sa vyberie, šťava sa zahustí zápražkou, pripravenou z masla a múky, zaleje zvyškom vína a vývaru, dobre zamieša a varí. Pred dovarením sa dochutí medom, citrónovou šťavou, soľou, korením, povarí a prepasíruje. Pri podávaní sa rebierko poleje omáčkou a ozdobí kolieskom citróna s jarabinami a hoblinami olúpaných mandlí. Vhodné prílohy: zemiakové krokety, žemľové knedle.